novo ed sheeran
Начало Каталог Артисти Новини За нас Контакти
НачалоНовиниELEKTRA отново на хоризонта
ELEKTRA отново на хоризонта 05 юни 2009г.

Легендарният лейбъл се възражда;
Начело на компанията са John Janick и Mike Caren;
Сред изпълнителите на ELEKTRA са Cee-Lo, Justice и Little Boots

Elektra Records, една от най-значимите и успешни компании в историята на съвременния музикален бизнес, се възражда. Мениджмънтът на лейбъла се възлага на топ професионалистите Mike Caren (бивш Изпълнителен Вицепрезидент на Atlantic Records) и John Janic (основател на независимия лейбъл Fueled by Ramen).

Elektra Records ще оперира като самостоятелна компания в рамките на Atlantic Records Group, част от Warner Music Group.

Паралелно със стартирането на обновената Elektra, компанията анонсира своите първи изпълнители: носителя на Grammy и част от Gnarls Barkley – Cee-Lo; френското елетронно дуо Justice; новата dance сензация от Острова Little Boots. Elektra съвсем скоро издаде и официалния саундтрак към поредицата на HBO – True Blood, включващ песни на различни местни музиканти от щата Луизиана.

„Elektra Records ще отбележи своя 60-ти юбилей през 2010г.” споделя John Janik. “Това е най-подходящият момент да се възроди духа на компанията отново – именно този дух е отговорен за професионалното развитие на редица велики музиканти и еклектични артисти през годините. Elektra винаги е поставяла и ще поставя, на първо място своите артисти, подпомагайки работата им и давайки им свобода да правят най-доброто. Това е свещено правило, на което аз и Mike изключително много държим и със сигурност така ще е и за в бъдеще. Бихме искали да благодарим на Jack Holzman за невероятната подкрепа по отношение на възраждането на лейбъла, който той е основал преди 60 години.”

„Още с първите ни изпълнители демонстрираме, че разнообразието е било и ще бъде основна запазена марка на Elektra”, казва Mike Caren. “Логото на Elektra винаги е било гаранция за качество и разнообразие на музикалната продукция. John и аз ще работим с артисти от всички жанрове, ще им предоставим място, което те спокойно ще могат да нарекат свой дом. Изключително сме развълнувани да си партнираме с нашите приятели от Warner Music Group и Atlantic Records, за да възродим музикалната култура в 21-ви век.”

„Когато се осъществи сливането между Atlantic и Еlektra преди 5 години, още тогава знаехме, че ще дойде подходящият момент, в който компанията ще започне отново да оперира самостоятелно” споделят изпълнителните директори на Atlantic Craig Kallman и Julie Greenwald. “Добрата новина е, че имаме перфектните хора за това. John и Mike са двама от най-креативните и успешни мениджъри в нашия бизнес. И двамата са стартирали професионалните си кариери още в тийнейджърска възраст и са отговорни за успехите на едни от най-страхотните нови музиканти през последното десетилетие. Независимият и смел дух, който отличава Elektra от останалите компании, е в добри ръце. Наистина сме много развълнувани и сме убедени в бъдещите успехи на компанията.”

Jac Holzman създава Elektra Records през 1950 г. и до 1973 г. оглавява компанията. Той коментира: „Легендарен не е думата, с която бих определил Elektra, но е факт, че с годините компанията се превърна в такава. Бих искал хората отново да повярват в артистите на лейбъла и екипът, който стои зад тях. Всяка една нова компания, изградена на базата на своя предшественик, трябва ревностно да пази магическата репутация на Elektra. След кратко отсъствие от музикалния пазар, благодарение на младите таланти, компанията сега се възражда отново. Имам страхотният шанс да видя повторния възход на Elektra.”

В края на 1950 г., Electra Records се ражда в студентската стая на 19-годишния Jac Holzman, учещ в колежа St. John в Мериленд. Първият музикален продукт на компанията се появява през март 1951 г. – албумът е озаглавен „New Songs By John Gruen”. Написаното на обложката гласи, че Еlektra „ще продължава да предлага дискове с необикновена и значима музикална стойност” - девиз, който характеризира облика на компанията за десетилетия напред. През 1950 г. лейбълът пуска на музикалния пазар еклектичен микс от традиционен фолк, етно музика, блус и малко джаз – със списък, включващ толкова влиятелни артисти като Josh White, Sonny Terry и Theodore Bikel. През 1960 г. Elektra издава няколко успешни албума, които неочаквано продават милиони копия и по този начин осигуряват на лейбъла стабилна финансова основа.

През 1960 г. Еlektra навлиза в своите „златни” години, подписвайки договори с фолк икони като Judy Collins, Phil Ochs, Tom Paxton и Tim Buckley. Преминавайки през еlectric блуса с Paul Butterfield Blues Band, музикалната компания прави преход към рок ерата с емблематични групи като Love, The Doors и The Stooges, запазвайки същевременно еклектиката си - от фолк-звученето на The Incredible String Band до поп-рока на Bread. По същото време, през 1964 г., Elektra лансира лейбъла за класическа музика Nonesuch, последван три години по-късно от Nonesuch Explorer Series, които първи издават world музика.

През 1970 г. Elektra и Nonesuch са включени към Warner Communications (по-късно Time Warner). В началото на 1970 г., Holzman вече има договори с Carly Simon, Harry Chapin и Queen. През 1973 година Holzman напуска компанията, която основава 23 години по-рано, отстъпвайки място на David Geffen, който слива Elektra със собствената си музикална компания Asylum, списъкът на която през първата половина на 70-те включва имена като Jackson Browne, The Eagles, Linda Ronstadt, Joni Mitchell, Tom Waits и Warren Zevon. През втората половина на десетилетието списъкът с артисти на Elektra/Asylum става все по-дълъг, давайки път и на кънтри музиката с Eddie Rabbitt; на пънка с Television; на new wave стила с The Cars и на R&B/jazz звученето с Patrice Rushen.

В началото на 1980 г., Elektra се разраства още веднъж с подразделението й Elektra Musician, ориентирано към джаза, под ръководстовото на Bruce Lundwall, и добавя към списъка си с артисти The Cure, Motley Crue и X. Поредната смяна в управлението идва с появата на Bob Krasnow, който ръководи компанията от 1983 до 1994 г., като в този период репутацията на Elektra като „лейбъл на най-добрите” се затвърждава с подписването на договори с Maniacs, Anita Baker, Metallica, Natalie Cole, The Gipsy Kings, Sugarcubes (с участието на Bjork), Tracy Chapman, Simply Red, Phish, Billy Bragg, Keith Sweat, Howard Jones и The Pixies.

От 1994 до 2004 г. Elektra Entertainment Group се ръководи от Sylvia Rhone, бивш ръководител на подразделението на Atlantic – Atco/EastWest, която е и първата жена афроамериканка, която става изпълнителен директор на голяма музикална компания. С цел постоянното разширяване на списъка от артисти на лейбъла, сред имената, които се присъединяват към Elektra, в периода когато Rhone ръководи компанията, са Missy Elliott, Gerald Levert, Staind, Busta Rhymes, Yolanda Adams, Jason Mraz, Third Eye Blind и Jet. През 2004 г. с отделянето на Warner Music Group като независима компания след като е продадена от Time Warner, Elektra е слята с Atlantic Records Group.

 
 
 
Международни заглавия
Ava Max
Ava Max - Diamonds & Dancefloors
Diamonds & Dancefloors
Oliver Tree
Oliver Tree - Cowboy Tears Drown the World in a Swimming Pool of Sorrow
Cowboy Tears Drown the W
Sam Ryder
Sam Ryder - There’s Nothing But Space, Man!
There’s Nothing But Spac
Gucci Mane
Gucci Mane - SO ICY BOYZ: THE FINALE
SO ICY BOYZ: THE FINALE
A Boogie Wit da Hoodie
A Boogie Wit da Hoodie - ME VS MYSELF
ME VS MYSELF
Tom Petty and The Heartb
Tom Petty and The Heartbreakers - Live at the Fillmore (1997)
Live at the Fillmore (19
Ruth Koleva
Ruth Koleva - This Christmas
This Christmas
Kranium
Kranium - IN TOO DEEP
IN TOO DEEP
Ofenbach
Ofenbach - I (ONE)
I (ONE)
Български заглавия
RIA
RIA - Още една
Още една
Poli Genova
Poli Genova - Help Me Out
Help Me Out
Nelly Petkova
Nelly Petkova - Пожелавам си
Пожелавам си
Poli Genova
Poli Genova - По-добрата Коледа
По-добрата Коледа
VICTORIA
VICTORIA - Were you ever?
Were you ever?
Poli Genova
Poli Genova - Happy Face
Happy Face
Poli Genova
Poli Genova - Give Me Your Love
Give Me Your Love
RIA
RIA - The Way You Are
The Way You Are
Expose
Expose - The Power Of Love
The Power Of Love
LYRRA
LYRRA - DREAM
DREAM
 
FB
 
David Guetta
 
Electra Asylum Records Lava Records Reprise Records Bad Boy Entertaiment Warner Music East West Rock Sire Records Rhino Entertainment Nonesuch Maverick Warner Bros Records Atlantic Records