novo ed sheeran
Начало Каталог Артисти Новини За нас Контакти
КаталогZAZ - Paris
ZAZ - Paris
#
ZAZ - Paris
Стил: Jazz
Лейбъл: Warner Music
Дата на издаване: 11/2014
Формат: CD
Брой носители: 1
Преди 8 години ZAZ (родена като Isabelle Geffroy) се премества от Bordeaux в Paris, за да сложи начало на това, което ще се окаже уникална съдба.

Заживявайки в столицата, тя започва работа като кабаретна певица, където никога не слиза от сцената и пее без микрофон. ZAZ обаче не се задоволява с предсказуемата рутина на кабарето и вместо това решава да пее по улиците на Montmartre. Пленяващият й глас привлича все по-големи тълпи от хора, желаещи да я слушат.

Спонтанният й репертоар включва работата на артисти като Ella Fitzgerald, Yves Montand и Edith Piaf, за които няколко песни пише Charles Aznavour. Иконичният певец, който с готовност партнира на ZAZ в изпълнението на неговата собствена песен “J’aime Paris au mois de Mai (I Love Paris in May)”, е недвусмислен в своето мнение:

“ZAZ има вроден широк диапазон, може да изпее всичко и всеки път ще докосне душата ти. Ще отиде толкова далеч, колкото може, и после ще продължи дори още малко. Тя вече има уникална кариера, фенове и международна репутация; тя е първата френска певица, постигнала това от много време насам и която е станала толкова популярна” казва Charles Aznavour.

И фактите не лъжат. Само за последните четири години, ZAZ е един от най-продаваните френски артисти в света. От Чили до Египет и от Германия до Китай фенове от над 50 държави са купили над 3 милиона копия от нейните първи два албума.

Тя се радва на международен успех, маркиран от много постижения, включително награда Felix в Canada, Victoire de la Musique Award във Франция, и European Border Breaker Award.

През август 2014 ZAZ прави световно турне, включващо концерти на всеки континент, а билетите за всяко едно изпълнение са разпродадени.

Първият сингъл от третия й албум “Paris” набляга на връзката между Париж от отминалите дни и същия град днес - връзка, която ZAZ успява да предаде убедително. Нейното послание? Когато Maurice Chevalier изпява “Paris sera toujours Paris (Paris will always be Paris)” за пръв път по време на окупацията през 1939, това е била „песен, улавяща свободния дух на града и днес”. Дори и в най-тежките мигове от неговата история, Париж винаги е бил град на светлината, който привлича певицата и всеки, който вярва в мечтите си. Място, където нищо не изглежда невъзможно.

ZAZ не скрива амбицията си да покани Quincy Jones да запише някои от парчетата в нейния трети албум. Американският композитор и продуцент, отговорен за “Thriller” на Michael Jackson (най-добре продаващият се албум на всички времена) не само приема, но и споделя в интервю, че френската певица има един от най-добрите гласове, които някога е чувал, и заслужено си извоюва признанието:
„Тя има истински блус корени в гласа, които ще те накарат да се закълнеш, че идва направо от гетото!” казва Quincy Jones.

Слисана от такава похвала, ZAZ взема под внимание ценните думи и се повлиява от бащината подкрепа, оказана й от живи легенди като Charles Aznavour, Quincy Jones и неговият колаборатор John Clayton (басист и and аранжор за Diana Krall, Natalie Cole и Count Basie Orchestra).

Албумът “Paris” е уникален поради няколко причини. За пръв път в своята кариера ZAZ е съпътствана от Big Band.
„Може да почувстваш енергията на всеки един музикант, което те кара да се потопиш напълно” казва тя.” Джазът е взискателен музикален жанр, налагащ голяма прецизност и ловкост, но в същото време имах и невероятната свобода да разгърна гласа си и да бъда по-креативна в своята интерпретация.”

Неповторимостта на албума идва и от решителността на ZAZ да работи с иконични френски изпълнители, както никой не го е правил досега. Новопарижанката няма време да върви по утъпкани пътища! Певицата поканва утвърдени музиканти да изпълнят с нея цял набор от песни, посветени на Париж, на живо и без предварителна подготовка в La Frette studios в продължение на една седмица. Сред тях са Ilan Abou и Thierry Faure, които допринасят за голяма част от третия й албум.

Интересен факт е, че за да запази спонтанността на емоционалното изживяване, ZAZ умишлено обуздава присъщото си любопитство относно шансоните, избягвайки изпълненията на техните оригинални версии, многобройните им интерпретации и специфичния контекст на времето, в което са били написани.

Вместо това, певицата подхожда към проекта като към албум с изцяло оригинални композиции. Резултатът е отворено поле за изява на въображението й, където интуицията й определя музикалните граници за всяка песен, а водещ жанр е джазът, макар не изцяло.

Пълната с идеи ZAZ се спира върху десет възхитителни песни, обхващащи широк диапазон от музикални вкусове и даващи на артиста възможност да изрази себе си с помощта на своя глас. Албумът загатва за госпъл, съдържа елементи на manouche джаз, танго и шансон.

Химнът “Sous le ciel de Paris (Under Parisian skies)” на Edith Piaf е трансформиран след 60 години в бързо фолк танго, оживено от акустична китара, акордеон и кресчендо.

“La Romance de Paris (The Romance of Paris)” няма да разочарова своя композитор Charles Trenet, носещ прякора “Le Fou Chantant” (“Пеещият луд”). Като голям почитател на Take 6 – американски акапелен госпъл секстет - ZAZ щастливо аранжира “A Paris”, изпята от Yves Montand след войната, използвайки гласовете като единствени инструменти. Вечните класики са изпълнени с духа на отминалите времена, но с модерно озвучаване и съвременна акустика.

Песента “Paris Canaille” е добър пример за това, с нейния „напомнящ на рап блус, каращ ни да се сетим за актьора Jean Gabin, рецитиращ Michel Audiard”, както я определя ZAZ смеейки се. Певицата отдава почитта си към песента, написана от Léo Férré, пресъздавайки една от нейните оригинални версии, обект на цензура в края на 60-те.

Албумът е и серия от 13 неповторими парчета, обрисуващи Париж. На първо слушане е трудно да посочиш коя от всичките песни е оригинална композиция, написана частично от ZAZ и разкриваща „нейния” Париж – толкова силно напомня тя на класическите френски шансони.

ZAZ се вдъхновява от френски готварски курс и използва за ритъм прибори като сито, тенджери, чаени лъжици, за да придаде на песента неповторимо звучене. А относно чисто новата версия на “Afternoon in Paris”, инструменталната джаз класика, композирана от John Lewis през 1955, за която никой не се е осмелявал да създаде или добави текст и вокали…. ZAZ го прави.

Париж винаги ще е Париж… особено когато ZAZ е наблизо!

Албумът “Paris” на ZAZ е на музикалния пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International. В iTunes той може да бъде закупен на следния адрес: https://itunes.apple.com/bg/album/paris/id915016917

“Paris”
Траклист
1-Paris sera toujours Paris
2-Sous le ciel de Paris
3-La Parisienne
4-Dans mon Paris (Version Swing Manouche)
5-Champs Elysees
6-A Paris
7-I Love Paris / J’aime Paris duet with Nikki Yanofsky
8-La romance de Paris
9-Paris Canaille
10-La complainte de la butte
11-J'aime Paris au Mois de Mai duet with Charles Aznavour
12-Afternoon In Paris / Paris, l'après-midi
13-J'ai deux amours
 
ZAZ
Още
 
 
Международни заглавия
PRETENDERS
PRETENDERS - Relentless
Relentless
Zach Bryan
Zach Bryan - Zach Bryan
Zach Bryan
Burna Boy
Burna Boy - I Told Them…
I Told Them…
LIAM GALLAGHER
LIAM GALLAGHER - Knebworth 22
Knebworth 22
blur
blur - The Ballad of Darren
The Ballad of Darren
OST
OST - Barbie The Album
Barbie The Album
Ruth Koleva
Ruth Koleva - Origami
Origami
Gabriels
Gabriels - Angels & Queens
Angels & Queens
Lil Uzi Vert
Lil Uzi Vert - Pink Tape
Pink Tape
PORTUGAL. THE MAN
PORTUGAL. THE MAN - CHRIS BLACK CHANGED MY LIFE
CHRIS BLACK CHANGED MY L
Български заглавия
TOTO H
TOTO H - Тайни знам
Тайни знам
Poli Genova
Poli Genova - "La Rumba"
"La Rumba"
Poli Genova
Poli Genova - Недей да правиш така
Недей да правиш така
ИЛИЯ ЛУКОВ
ИЛИЯ ЛУКОВ - Неда на Стоян думаше
Неда на Стоян думаше
RIA
RIA - Още една
Още една
Poli Genova
Poli Genova - Help Me Out
Help Me Out
Nelly Petkova
Nelly Petkova - Пожелавам си
Пожелавам си
Poli Genova
Poli Genova - По-добрата Коледа
По-добрата Коледа
VICTORIA
VICTORIA - Were you ever?
Were you ever?
Poli Genova
Poli Genova - Happy Face
Happy Face
 
FB
 
David Guetta
 
East West Rock Electra Asylum Records Bad Boy Entertaiment Atlantic Records Maverick Warner Bros Records Rhino Entertainment Nonesuch Sire Records Reprise Records Lava Records Warner Music